Eet lokaal, denk globaal

Onder de noemer ‘Eet lokaal, denk globaal’ werkt de gemeente Zutendaal verschillende projecten uit rond duurzame land- en tuinbouw, gezond en lokaal geproduceerde voeding, eerlijke handel in Noord en Zuid,…

logo eet lokaal, denk globaal

De kerngroep 'Eet Lokaal, Denk Globaal' brengt kennis samen en organiseert activiteiten over bovenstaande onderwerpen.

Deze boodschap is samengevat in het logo van 'Eet Lokaal, denk Globaal': een mand vol basisprincipes. De wortel staat voor ‘lekkers uit de regio’; de tomaat voor ‘de vier seizoenen’, de appel voor ‘bio da’s logisch’; de banaan voor ‘fairtrade’; de peulvruchten voor ‘minder vlees’; de ui voor ‘puur en onbewerkt’ en de mand voor ‘afvalalarm’.

Leden vanuit de gemeente Zutendaal zijn Beckers Frans (milieu), Nijs Gudrun (welzijn), Mulders Joke (financiën) en Suzanne Martens (ontwikkelingssamenwerking). Vanuit eigen interesse sloten Marleen Honcoop, Souliman (Het Vrije Veld), Joris Schroeders, Stijn Bijnens, Dr. Valère Goossens, Piet Martens, Winde Jorissen en Nico Bringmans zich aan.

Project volkstuintjes

foto volkstuinAchter de pastorie in de Dorper Bemd werden in 2016 tien volkstuintjes aangelegd. Een volkstuin is een plek waar je niet enkel kan tuinieren maar ook de sociale contacten staan centraal. De volkstuintjes worden per jaar verhuurd aan een tarief van 25 euro. Als huurder krijg je een stukje tuin ter beschikking dat je kan gebruiken voor ecologische teelt van groenten en kleine fruitsoorten. Momenteel zijn alle tuintjes verhuurd. Wil je graag opgenomen worden op de wachtlijst voor een tuintje? Dan kan je dit steeds melden op de dienst milieu.

Huishoudelijk reglement volkstuintjes.

Project Voedselteams

Gezonde voeding online bestellen en afhalen bij jou om de hoek

logo voedselteamsEen voedselteam is een groep mensen uit eenzelfde buurt die samenwerken voor de rechtstreekse aankoop van groenten en fruit, hoevezuivel en hoevevlees (al dan niet biologisch), brood, bloem,…. van streek- en seizoenproducten. In de webwinkel vind je niet enkel seizoens- en streekproductenmaar ook fairtradeartikelen.
Als lid van het voedselteam kan je via de webwinkel Hartenboer jouw bestelling plaatsen. Je maakt zelf de keuze wat je wel en niet wilt bestellen. Afh alen doe je op een vast moment, namelijk op donderdag tussen 17 en 19 uur in De Kapelanij. Je bent niet verplicht elke week te bestellen maar je engageert je wel om regelmatig een bestelling te plaatsen.

Workshops, lezingen en andere activiteiten

Deze worden steeds aangekondigd in het gemeentelijk infoblad De Oosterzon en in de UiTkalender.

Kruidenbakken: als het vers moet zijn

Een nieuw project is dat van de kruidenbakken. Binnenkort vind je deze terug op tal van plaatsen in Zutendaal, o.a. op de vertrekplaatsen van de gezondheidswandelingen:

• Kattestaartstraat ter hoogte van de zitbank
• Kliebosstraat ter hoogte van nr. 22
• Schoverikstraat ter hoogte van nr. 8
• Hovestraat bij Petanqueterrein
• Hoek Mandelseweg - Bessenstraat
• Oosterzonneplein
• Kapel Asserweg
• Pleintje Grotstraat

Als inwoner kan je in deze gloednieuwe kruidenbakken gratis kruiden zoals salie, tijm, citroenmelisse, munt, bieslook of rozemarijn plukken. Op die manier willen we je stimuleren om verse kruiden te gebruiken bij het koken. Peters en meters van het project staan in voor het onderhoud van de kruidenbakken.

Zes onmisbare kruiden in de keuken.
Kies het kruidenplantje dat in jouw keuken past.
Recepten met kruiden